Merhaba dünya! Petrotek Led Lambalar

batagroup

Merhaba dünya! Petrotek Led Lambalar

petrotek led projektör Led Lambalar

LED VE IŞIK TERİMLERİ LED LAMBALAR page1image3720352

LED’lerin yaydığı ışık, LED çipi içerisindeki yarı iletken katkı maddeleri ile ilgilidir. LED’inhangi renkte ışık yayması isteniyorsa Galyum, Arsenit, Alüminyum, Fosfat, İndiyum, Nitrit gibikimyasal malzemelerden uygun oranda yarı iletken malzemeye katkı yapılır (GaAIAs, GaAs, GaAsP, GaP, InGaAIP, SiC, GaN). Böylece LED çipinin istenen dalga boyunda ışıma yapması sağlanır. Örneğin kırmızı renk (660nm) için GaAlAs, sarı renk (595nm) için InGaAIP, yeşil renk (565nm) için GaP, mavi renk (430nm) için GaN kullanılır.

LED imal eden firmalar kataloglarında LED’in yaydığı ışığın dalga boyunu vermektedir. LED çipinde kullanılan katkı maddesine bağlı olarak aynı renkli LED’lerin dalga boyu farklı olabilmektedir. Örneğin InGaAlP katkılı LED 640nm dalga boyunda; GaAlAs katkılı LED 660nm dalga boyunda; GaP katkılı LED ise 700nm dalga boyunda kırmızı ışık yayar.

CRI nedir?

CRI – (Color Rendering Index, Renk Sunum İçeriği) – Renk Sunumu bir ışık kaynağının cisimlerdeki renk üretimidir. 0-100 arasında değerlendirilir. 100 en canlı rengi gösterir. 80 CRIlık bir ışık kaynağı 60 CRIlıktan daha canlı ışık verir.

Kelvin nedir?

Kelvin Sıcaklığı ışık kaynağının kendisinin genel rengini ifade eder. Bir ışığı sıcak ya da soğuk olarak ifade ettiğinizde onun kelvini hakkında bilgi vermiş olursunuz. Düşük kelvinler (ör. 3000K) sıcak ışığı, yüksekler ise ör (8000K) düşük sıcaklığı belirtir. 5000-6500 arası Kelvin gün ışığına karşılık gelir.

1000 K: kandil, yağ lambası
2000 K: Gün batımı, gün doğumu. Yüksek basınçı sodyum lambalar.

2700 K: Sıcak beyaz florasanlar.
2850 K: Klasik telli ev ampülleri
3000 K: Stüdyo lambaları
3500 K: Kuartz halojen lambalar.
4000 K: Flaş ampüller.
4100 K: Soğuk beyaz florasanlar.
5000 K: Mavi flaş lambaları, elektronik flaş, ortalama gün ışığı.
6000 K: Açık öğlen güneşi, standart Metal Halide (HID) lamba.
7000 K: Biraz kapalı gökyüzü.
8000 K: Bulutlu, sisli gökyüzü.
10,000 K: Tam kapalı gökyüzü.
11,000 K: Güneşsiz, mavi gök yüzü.
20,000 K: Açık havada, dağdaki gölgeler.

Lümen nedir?

Işık Enerjisinin ölçüsüdür. Diğer bir deyişler bir ışık kaynağından toplam çıkış lümenle ifade edilir. Lümen ne kadar yükse ışık o kadar parlak gözükür. 1 lumen = 0.00146 W

Lüks nedir?

Özgül ışık miktarıdır. Metrekare başına düşen lümenden hesaplanır.

Watt nedir?

Watt güç birimidir. Genellikle lümenle karıştırılır. Lümen bir lambanın parlaklığını belirtir, watt ise o lambanın yanarken harcadığı gücü. AYNI TİPTE BİR LAMBA’NIN yüksek wattlısı yüksek lümen, düşük wattlısı düşük lümen verir. 1 lumen = 0.00146 W

Starter ve balast arasında ne gibi farklılıklar vardır?

Starter lambaya ani bir ark atar ve lamba yandıktan sonra başka bir iş yapmaz. Arabadaki marş motorunun arabada yaptığı görevi yapar diyebiliriz. Balast ise devrenin düzenleyicisidir. Lamba çalışırken devamlı olarak voltajı ve akımı düzenler. Bazı balastlar başlatıcıları kendi bünyesinde barındırır.

Elektromanyetik ve elektronik balast arasındaki fark nedir?

Elektromanyetik balast başlatmasını ve düzenlemesini ana gövdeye monte edilmiş bakır kanatlar üzerinden manyetik olarak yapar. Elektronikler ise lambayı bileşenleri (direnç, kapasitör, diyot, transistör vb.) yardımıyla çalıştırır. elektronikler, daha hafiftir, enerjiden dahafazla tasarruf ettirir, daha küçüktür, çok daha hafiftir, soğuk şekilde çalışır ancak biraz daha pahalıdır.

 

LED SİSTEMLERİN AVANTAJLARI

page1image1696416

LED Aydınlatma Nedir?

LED Kelime anlamı olarak Light Emitting Diode (Işık Yayan Diyot)`un baş harflerinden oluşmaktadır. Led ‘in en önemli kısmı yarı iletken malzemeden oluşan ve ışık yayan led çipidir. Led çipi noktasal bir ışık kaynağıdır ve kılıf içerisine yerleştirilmiş yansıtıcı eleman sayesinde ışığın belirli bir yöne doğru yayılması sağlanır.

Ledler çeşitli kimyasal maddelerden üretilirler ve bu farklı maddelerin bileşimi ışığın rengini belirler. Bu Led aydınlatma sistemi çok yeni olsa da şimdiden otomobil farlarından evlere kadar kullanılmaya başlanmıştır. Nitekim hala piyasada olan sistemlerin artı ve eksilerinin dökümü yapıldığında, bu yeni teknolojinin günümüzdekilerin tahtını sarsacağı çok nettir.

Ledlerin en büyük özellikleri Florasan ve klasik ampullerin tüm avantajlarına sahip olmalarına rağmen eksi yönleri içermemeleri ve %100 lik bir randımanla çalışabilmeleridir. Ayrıca enerjinin tümü ışık kaynağına dönüşüyor, ısı yaymıyor. Bu üstün özelliklerinin yanı sıra %80enerji tasarrufu sağlamaktadır.

LED Sistemler uygun çalışma tarzı ile birçok avantajı da beraberinde getiriyor;

1. Enerji Verimi

LED’ler yüksek verime sahip. Trafik sinyal aydınlatmaları LED’ler için güçlü bir pazar. 196 LED’ten oluşan kırmızı trafik ışığı 10 W’la çalışırken, ampüllü olanlar 150 W’la çalışıyor. Çeşitli tahminlere göre potansiyel enerji tasarrufu yaklaşık %82 ile %93 arasında. Bu tasarruf sadece kırmızı sinyal ışıklarında yaklaşık %50 iken bütün trafik sinyallerinde yaklaşık %35 – 40. Bu tahminlere göre Amerika’daki 260.000 trafik lambası (kırmızı, yeşil ve sarı) ampülleri değiştirilirse enerji tüketimi 2,5 milyar KWH azalacak. 1997’nin sonlarından itibaren hemen hemen hepsi kırmızı olan 150.000 trafik sinyali bu teknolojiye uyarlandı.

LED’lerin mimari uygulamalardaki çıkış ve sinyal işaretleri ile yeni teknolojilerde kullanımı oldukça yaygın. LED teknolojisi ile üretilen ürünler; ışık çubukları, paneller ve vidalanmış LED lambaları da içeren birçok değişik formda olabiliyor ve sinyal başına 2 – 5 W harcanıyor. Ampüllü lambalara göre uzun ömür ve bakım ihtiyaçlarının az olması gibi çeşitli avantajları var. Bu ürünlerin bazıları özel olarak da tasarlanabiliyor (örneğin çift taraflı çıkış sinyalleri). Kenarı aydınlatılmış tasarımları da içeren birçok LED çıkış işareti aynı zamanda oldukça kullanışlı. LED sistemler şimdiden çıkış sinyalleri pazarının yaklaşık %50’sini aldı. Aydınlatma Araştırma Merkezi tarafından yürütülen çalışmada 1998 yılında Londra’da yeni çıkış sinyallerinin %80’e yakını LED’lerden satılmış. Yalnız şunu not etmek lazım; bu birçok teknolojik gelişmenin, panel tipi işaretlerin yerine şablonlu çıkış işaretlerinde kullanılması gibi bir sınırlandırma getirilmiş.

2. Uzun Ömür

Bazı LED’ler üretimde uzun ömürlü olarak tasarlanıyor (örneğin 100.000 saat ömürlü). Bu yüzden LED’ler çıkış lambaları ve patika aydınlatmaları gibi tesisata ulaşılması zor olan yerlerde kullanmak için oldukça uygun.

3. Renk Çeşitliliği

LED’ler, beyaz ışıkları da içeren birçok rengi kullanmaya olanak sağlıyor. Beyaz ışık ayrıca kırmızı, mavi ve yeşil renk karışımlarının içinde de kullanılabiliyor. Ek olarak, yenilikçi

kombinasyonların içindeki renkli LED’ler; çarpıcı renk değişim efektleri ve tekil donanımlı dinamik canlandırmaların çeşitli LED setlerinin içine konulmasıyla da üretilebilir. Yol, tiyatro, sualtı, dış mekan ve bunun gibi yerlerde değişik şiddetteki 16,7 milyon renk seçeneği ve beyaz ışığı da içeren LED’lerden faydalanılabilinir. Bu donanımlar ayrı ayrı dijital olarakkontrol edilebileceği gibi, çeşitli ışık efektlerinin yapılabileceği özel kontrol mekanizmaları da üretilebilir.

Aydınlatma Araştırma Merkezi’nden Dr. Nadarajah Narendran, LED’lerdeki renk çeşitlerinin mağaza vitrini aydınlatmasında kullanımı ile ilgili çeşitli araştırmalar yapıyor. İlk araştırmalara göre, arka planda renkli LED’in ürünün üzerindeki spot ışığı ile kombinasyonu tüketicinin dikkatini çektiği gibi enerji tasarrufu sağlayarak bakım maliyetini de azaltıyor.

4. Ultraviyole Işını Yayımı Yok

LED ürünler UV ışını yaymaz ve az ısınır. LED’ler hassas aydınlatılacak ve UV ışığına karşı duyarlı olan objeler için oldukça uygun.

5. Dayanıklılık

LED’ler yüksek dayanıklıdır. İnce telli olmayan LED’ler şoklarda ve titremelerde bozulabilirler. Sıcaklığa maruz kalabilirler, bununla birlikte güç kaynağı tarafından fazla yüklenebilirler.

6. Küçük Boyut/Tasarım Esnekliği

Tekil LED’ler genelde küçük aydınlatmalar olarak üretiliyorlar. Bu zayıflık gerçekte güçlü. LED’ler her türlü şekilde ve istenen güçte, tasarım ve ekonominin izin verdiği şekilde üretilebilirler. Ek olarak, LED’lerin küçük aydınlatmalarda kullanılması üzerinde düşünülebilir. Işık dağılımı LED’lerin epoksi lensleri tarafından kontrol edilebiliyor, mimari aydınlatmalarda LED’lerin kullanılması uygulamayı da da kolaylaştırıyor. Kontrol sistemleri; LED’leri ayrı ayrı karartmayı da seçebilir, bu dinamik kontrol ile ışık verimi ve renk dağılımı da sağlanabiliyor.

7. %80 ‘e varan Enerji tasarrufu ve uzun ömür

Geleneksel floresan lambasına göre 1/10 oranında güç tüketimi. Düşük güç yönetimi ve ısı dağıtma. Akkor lambalarda fleman ısısı 2700 oC, halojen lambalarda 3100 oC, deşarjlı lambalarda tüp ısısı 800-1000 oC `ye ulaşırken Led aydınlatmalarda bu ısı 110 oC ‘yi geçmez. Böylece enerji, ısı yerine sadece aydınlatmada kullanıldığından %80 ‘e varan enerji tasarrufu sağlar. 50bin – 100bin saat gibi uzun ömre sahiptirler ve ekstra bakım maliyetinegerek duymazlar.

Yüksek yoğunluk, yüksek performans ve parlaklık

Eşsiz ve tutarlı renkler sağlayan tek ışık rengi ve ışık kaynağı. Işık istenilen dalga boyutunda olduğu için renk filtresi, plazma gibi renk ayrıştırıcılara ihtiyacı yoktur. Tek ve çok renk elde edilebilir. Bu özelliği sayesinde örneğin; 75 Watt akkor lamba kullanılan bir yerde 8-10 Watt led dizini kullanarak % 80 enerji tasarrufu elde edilir.

8. Hızlı ve Sessiz olması

200 ns içerisinde ışık vermeye başlar ve bu özellikleri akkor, flemanlı vb ışık kaynakları ile kıyaslanamaz üstünlüktedir. Aydınlatmalar anında ve kolayca kontrol edilebilir.

9. Yenilikçi tasarım ve küçük boyutlar

Çok küçük boyutlu ve hafiftir, ışık kolayca yönlendirilebilir. İstenen her kasaya ve dekorasyon ürünlerine kolaylıkla monte edilebilir. Hem iç mekanda hem de dış mekanda göz alıcı

görünüm. Genelleştirilmiş uygulamalar. Mekan aydınlatmasında, aydınlatma tasarımcısına form esnekliği avantajı sunması.

10. Yüksek Güvenlik

Şoka dayanıklıdır. Elektromanyetik çatışma yoktur. Işığında ısı taşımaması ve UV yaymaması sonucu yönlendirildiği cisimleri ışığıyla yaşlandırmaz. Düşük voltajlı güç kaynağı ile arttırılmış güvenlik. Hem iç hem dış mekanda su geçirmezlik.

Yüksek ışık çıkışı

LED lambalarının doğrusal akışı, aydınlatılan alana doğrudan ışık alınmasını sağlayarak, tek tip aydınlatmayı büyük ölçüde arttırır ve ışık kaynakları arasında aydınlatılamayan karanlık alanları azaltır. Sonuç olarak, yayılan ışık optimum şekilde kullanılır ve enerji tüketimi ve ışık kirliliği azaltılır.

LED lambaların aydınlatma verimliliği, enerji tasarruflu lambalardan (CFL) veya gelenekselolarak sokak aydınlatma sistemlerinde kullanılan yüksek basınçlı sodyum lambalardan (HPS) daha yüksektir (lümen/watt olarak ifade edilir). Buna ek olarak, LED lambalar eski akkor elektrik ampullerine kıyasla sekiz kat daha fazla parlaklık sunar.

Yüksek enerji tasarrufları

Yüksek güçlü LED ışık kaynakları son derece verimlidir; konvansiyonel akkor ampuller ve sodyum (ve cıva) lambalarına kıyasla %50 ila 80, enerji tasarruflu lambalara kıyasla %10 ila20 daha fazla tasarruf sağlar.

Minimum bakım maliyeti

Uzun kullanım ömürlerine bağlı olarak, LED lambalar sürekli hizmet kesintisinin önlenmesine, hasar ve değiştirme gerekliliğinin ortadan kalkmasına yardımcı olur ve bakımla ilgili olarak olağanüstü tasarruf sağlar. LED lambalar, köprüler, çok yüksek binalar gibi aydınlatma sistemlerinin kurulum ve bakımının karmaşık ve pahalı olduğu uygulamalarda veya güvenlik aydınlatmalarında son derece pratiktir.

Yeni kurulumlarda yüksek oranda tasarruf

Yeni kurulumlar, geleneksel sodyum veya metal halejonürlü lambalar için gereken  bakır kablo, Jeneratör ve UPS  maliyetinde önemli tasarruflar elde ederler.

Uzun ömür

LED lambalar 50.000 saatten uzun kullanım ömrüne sahiptir, bu da günde ortalama 8 saat kullanılan bir lambanın kullanım ömrünün 17 yıl olması demektir.

Çok daha güvenli kurulum ve çalıştırma

LED lambalar düşük gerilimle (< 32v) çalışır ve minimum ısı üretirler; böylece kurulumu ve çalışması sırasında kullanıcılar için oldukça güvenlidir.

Çok daha fazla güvenilirlik ve mekanik direnç (darbelere karşı)

LED lambalar sıcaklıktaki büyük değişiklikler ve titreşime karşı daha dayanıklıdır, bu da kullanımda kesinti olmamasını sağlar. LED lambalar kırılgan değildir ve parçalanması oldukça zordur, bu özellik LED lambaları diğer tüm konvansiyonel lambalardan, akkor elektrikampullerinden, (enerji tasarruflu) flüoresandan veya yüksek yoğunluklu lambalardan ayırır.

Yüksek renk endeksi

LED lambalar yüksek (CRI) (Colour Rendering Index – Renk Verme Endeksi) sayesinde(Ra&gt 80) geniş yelpazede gerçek renk seçeneklerine sahiptir. Buna ek olarak, LED lambalarda renkli ışık oluşturmak için filtre kullanımı gerekmediği için parlak renkler sunarlar; sonuç olarak enerji harcanmadan daha saf ve daha derin renkler elde edilir.

Genelleştirilmiş uygulamalar

LED lambalar ilk olarak gösterge lambaları gibi çok belirli uygulamalarda kullanılmıştır. Günümüzde, LED teknolojisi ve aydınlatma sistemleri dünya çapındaki tüm genel aydınlatma pazarlarına girmiş; geleneksel akkor ampul ve flüoresan lambaların yerini almıştır.

Akıllı aydınlatma sistemleri

LED teknolojisi, iç ve dış mekan kullanımlarına yönelik akıllı aydınlatma sistemlerinin tasarımı konusunda diğer tüm lamba türlerinden çok daha üstündür. Aslında, LED lambalar dimmer, volumetrik sensör, zamanlayıcı gibi cihazların kullanılmasını gerektiren uygulamalar için de idealdir. Işık yoğunluğundaki çeşitliliğin yanı sıra, diğer ışık kaynaklarının aksine enerji tasarrufu sağlaması, LED’lerin daha uzun süre kullanılmasına yardımcı olur. LED’lerde ayrıca ışık açma ve kapama işlemi sınırsız kez yapılabilir; bu, performansı veya çalışmayıetkilemez.

Yenilikçi fotometrik tasarımlar

Yüksek odaklı LED optik sistemi, dış mekan veya açık alanlar için eşit parlaklık sağlayan düzenli huzme modeli sağlar. Göz kamaştırıcı flaş etkileri de üretmezler. LED lambalar, yenilikçi tasarımlar ve ışıklar için küçük boyutları ve şekli sayesinde aydınlatma sisteminin verimini maksimuma çıkaran geniş kapsamlı olanaklar sunar. Ayrıca, morötesi veya kızılötesi ışınım üretmeyen tek renkli bir ışık kaynağı olduğu için, LED lambalar konvansiyonel lambalara kıyasla daha fazla renk doygunluğu ve parlaklığa ulaşır.

Anında çalışma

Flüoresan lambalar veya sodyum lambaların aksine, LED lambalar hemen devreye girer ve -30 oC’ye varan düşük sıcaklıklarda bile en iyi parlaklık ve renk seviyesine ulaşması için bir çalıştırma süresine ihtiyaç duymazlar. Dolayısıyla, flaş etkisi yaratılması da mümkündür.

Doğa ve tarihi eserlerin korunması

LED lambalar minimum ısı ürettiği için ve morötesi veya kızılötesi ışınımlar yaymadıklarından dolayı, tarihi binaların ve bitkilerin zarar görme riski olmaksızın aydınlatılması için son dereceuygundur.

Çevrenin korunması

LED lambalar geri dönüştürülebilir ve çevreyi kirletmezler. Flüoresan enerji tasarruflu vesodyum lambalar cıva içerir; buna ek olarak, flüoresan (masa veya baş üstü lambaları) lambalar yakın mesafede insanların sağlığını olumsuz etkileyebilecek elektromanyetikdalgalar yayar.

 

Copyright © 2018 Petrotek, All Rights Reserved.




Petrotek aydınlatma alanında Türkiye'nin öncü firmalarından biri olup bu sektörde en yeni ve üstün teknoloji ile hizmet vermektedir.